Celler Masroig – gelegen in het gelijknamige dorp El Masroig – is het eerste wijnhuis waar we ooit rechtstreeks mee begonnen te werken. Bij onze eerste kennismaking, ergens in 2011 of 2012, waren we zeer enthousiast over hun prijs/kwaliteit verhouding, tot op vandaag geldt dit nog steeds. Dit wijnhuis werkt min of meer volgens de principes van een ‘Cooperativa’ waarbij een groot deel van de dorpelingen mee delen in de winst, op die manier houden ze de lat van het kwaliteitsniveau hoog en blijft ook alle ownership van het wijnhuis integraal in het dorp.
De Montsant streek krolt zich als een hoefijzer rond de befaamde Priorat streek. Het Montsant gebergte zorgt voor een natuurlijke barrière tegen landinwaartse klimaatinvloeden en genereert zo een microklimaat voor de Priorat. De bodem in de Montsant is zeer afwisselend en zuurhoudend, van rode ijzerhoudende rotsgrond, witte kalkgronden en arme zanderige gronden tot siliciumhoudende leisteen (Llicorella). Deze regio wordt gedomineerd door de Garnacha en Cariñena (Samso) druiven, daarnaast vinden we er ook nog Syrah. De betere wijnen uit deze regio staan op hetzelfde niveau als vele van hoogkwalitatieve Prioratwijnen, maar dan met een veel voordeliger prijskaartje.
In 2017 vierde het wijnhuis zijn 100-jarig bestaan waarbij we ook te gast waren op een onvergetelijk feest midden in Tarragona, je vindt hierover meer in een aparte blog.