Mensen die Vinatera al wat langer kennen weten dat we vaak op zoek zijn naar die uitgesproken kleinschaligheid van wijnbouwers, Cuna de Maras is daarvan het beste voorbeeld. Cuna de Maras is het persoonlijke project en een microwijnhuis van Iñigo Garrido. Zijn volledige toewijding richt zich op het maken van exclusieve wijnen, die stuk voor stuk afkomstig zijn van zeer oude percelen wijngaarden, de meeste hiervan zijn reeds meer dan 100 jaar oud. De percelen situeren zich tussen La Guardia, Elciego en Lapuebla de Labarca, allen gelegen in Rioja Alavesa, het Baskische stuk van de Rioja.
De wijngaarden zijn beperkt in omvang en de productie per hectare is ook bijzonder laag wat resulteert in microproducties van de wijnen van Iñigo. Slechts occasioneel haalt hij producties van meer van 1000 flessen per jaar. Zijn hele wijnbouw verhaal speelt zich dan ook letterlijk en figuurlijk af in een garage!
De passie voor het wijnbouwen is hoog, en Iñigo durft experimenteren en eigenzinnige keuzes maken, hij is een echte virtuoos in zijn domein. In zijn gamma wijnen treffen we dan ook enkele verrassende buitenbeentjes aan, wijnen die elke doorwinterde wijnkenner zullen verbazen in vele opzichten.
What’s in a name? We treffen bij de wijnen van Cuna de Maras op de labels meermaals een mier aan. De mier symboliseert het harde labeur dat eigen is aan de stiel van de wijnbouw, daarnaast is Iñigo zelf één van de ‘drukste’ wijnbouwers die we kennen, geen enkele spier, geen enkele zenuw in de man kent rust, zo actief als een werkmier…. 🙂