Op één van onze trips doorheen Catalunya waren we te gast bij
Vinyes d’Olivardots in Capmany – Emporda. We werden er ontvangen door de charmante Carlota Pena.
Carlota heeft een opleiding van bio-ingenieur genoten en is nu de drijvende kracht achter de circulaire principes die gehanteerd worden in het wijnhuis dat haar ouders samen hebben opgericht. Carlota en haar moeder zijn samen actief in het wijnhuis, haar vader – die nog een eigen engineering firma heeft – is de bedenker en realisator van enkele unieke technische verwezenlijkingen in het wijnhuis.
In dit wijnhuis wordt bio-dynamisch werken naar een hoger niveau getild. Enkele voorbeelden hiervan:
– tijdens de maanden november tot maart (de rustmaanden van de wijngaard) worden de wijngaarden bevolkt door schapen. Zij grazen gras en onkruid weg en zorgen voor natuurlijke bemesting
– alle resten van de wijngaarden en mostresten worden gecomposteerd en gaan als bodemverrijking terug naar de wijngaarden
– CO2 die tijdens het fermentatie proces wordt gecreëerd wordt opgevangen en herbruikt om koeling te voorzien tijdens de fermentatie zodat deze optimaal kan gebeuren
– alle electriciteit wordt gewonnen uit zonnepanelen en daaraan gekoppelde bufferbatterijen
– alle glazen restflessen worden herbruikt en zien een nieuw leven in diverse accessoire toepassingen
Het wijnhuis is momenteel (zomer 2024) in volle uitbouw. De huidige jaarlijkse productie telt een 50000-tal flessen en door uitbreiding van een aantal wijngaarden zal de productie naar een 80000-tal flessen per jaar gaan. Als alles goed verloopt is in maart 2025 de uitbreiding volledig gerealiseerd.
Momenteel telt het Vinatera gamma 6 van de VDO wijnen maar we kijken uit naar uitbreiding want er zijn enkele mooie pareltjes bijgekomen. Zo is VDO ook trotse bezitter van een wijn (VDO2) die het label “Vi de Finca Qualificada” draagt. Dit is het hoogste kwaliteitslabel dat een wijn in Spanje kan dragen en komt overeen met het label “Vino de Pago” maar is uitsluitend van toepassing op Catalaanse wijnen. In Catalunya zijn er slechts 19 wijnen die dit label dragen.
Een groot deel van de wijnen wordt gerijpt in amphorae en hoe langer hoe meer zet het wijnhuis in op deze traditionele manier van wijn maken om de druiven beter tot hun recht te laten komen en om voldoende ‘fraicheur’ in de wijnen te behouden