Cantabria – gelegen aan de Atlantische Noordkust van Spanje, tussen Baskenland en Galicië – is niet meteen bekend als wijnregio, laat staan dat het geen officiële D.O. is. Toch zijn we er tijdens een Noordelijke ontdekkingstrip beland bij Miriam en Asier, een uitermate charmant koppel dat hoofdzakelijk actief is met Riesling wijnen, en dat vonden we meer dan de moeite waard om eens van nabij te gaan bekijken…
Het verhaal van dit wijnkoppel leunt dicht aan bij ons wijnverhaal. Asier is al heel zijn leven gepassioneerd door wijn en begon op zeer kleine schaal als hobby met een kleine wijngaard. Beetje bij beetje groeide dit uit tot Bodegas Sel d’Aiz, en zijn vrouw Miriam – gepassioneerd door Asier – volgde hem volledig in dit verhaal 🙂
Ze wonen en werken nog steeds in Bilbao (125 km afstand tot het wijnhuis in Cantabria) maar elk weekend, elke vakantie, elk vrij moment stappen ze in de wagen en gaan ze aan de slag in hun Bodega, gelegen hoog in de prachtige groene heuvellandschappen van Castillo Pedroso. Zowel het klimaat als de bodemsoort lenen zich perfect tot het maken van deze verrassende Rieslingwijnen. De koele invloeden van het Atlantisch Oceaanklimaat zijn sterk aanwezig in het gamma wijnen die ze maken, de Rieslings die ze maken zijn doorgaans pittiger en frisser dan veel varianten uit de klassieke regio’s. Hun boeiendste realisatie vinden we hun Sparkling Riesling Brut Nature, een uitermate elegante schuimwijn met 27 maanden rijping ‘sur lie’. Deze topper werd genaamd “Maldita la hora” oftewel “zonde van de tijd”, een uitdrukking die schertsend wel eens gebruikt werd als ze weer eens op een vrijdagnamiddag onderweg naar de Bodega waren….