Op onze zoektocht naar een klein maar hoogkwalitatief wijnhuis voor Cava’s vielen we jaren geleden op Cava Bertha. Oorspronkelijk gelegen in het centrum van Sant Sadurni d’Anoia (de hoofdstad van de Cava streek Penedès), nu ondergebracht in een stijlvol en modern wijnhuis gelegen midden in de wijngaarden, enkele kilometers buiten het stadscentrum. Bertha is een klein familiaal wijnhuis met een productie van een 300.000-tal flessen, onvergelijkbaar met de grote giganten die jaarlijks vaak meer dan 50 miljoen liter produceren…
De huidige eigenaar Pep – 2de generatie en zoon van oprichter Josep Torres Sibill – kiest bewust voor de productie van kwaliteitscava’s en is gestopt met de productie van jonge ‘basic’ cava’s, de concurrentie met de grote giganten was onbegonnen werk. Het gamma bestaat nu uit Reserva en Gran Reserva cava’s, enkel de “Lounge” lijn kent nog jonge cava’s, maar dit zijn eerder experimentele cava’s qua blend en looks. Wie zijn heil zoekt in culinaire cava’s is hier aan het juiste adres. De Bertha Brut Nature Gran Reserva Cardus werd in 2020 nog bekroond als de beste Gran Reserva Cava van Spanje.
What’s in a name? Josep Torres, die het wijnhuis oprichtte was een grote liefhebber van militaire geschiedenis, hij vond zijn inspiratie bij het Duitse reuzenkanon “de dikke Bertha” dat destijds symbool stond voor vernieuwing en vooruitgang, een piste die hij ook wou volgen met zijn wijnhuis. Toen zijn zoon Pep het wijnhuis later overnam en er een tweeling van dochters kwam, werden die Bertha en Ivette genoemd. Het vervolg is dat er nu een Bertha en een Ivette lijn van Cava’s is 🙂
Een gouden tip voor liefhebbers van enotoerisme: als je in de buurt bent kan je in het weekend heerlijk gaan brunchen in het wijnhuis, een fenomenaal 360° zicht is gegarandeerd!