Ritme Celler – uit het hartje van de Priorat

In het pittoreske Vilella Alta – een dorpje met officieel 26 inwoners – heeft Albert Jané zich gevestigd met zijn wijnhuis Ritme Celler. Het wijnhuis is gevestigd op een heuvelflank aan de voet van het dorp met een adembenemend zicht op het omringende Montsantgebergte en op al de wijngaarden die op de hellingen zijn aangeplant.

De Priorat onderscheidt zich als wijnstreek door een microklimaat en door de unieke terroir, een bodem van licorella ofwel schaliesteen. Het bergachtige terrein en de hellingen laten geen machinale behandelingen toe, alles in deze regio gebeurt dus handmatig. Je mag er dan ook met zekerheid van uitgaan dat je in Priorat wijnen nooit negatieve tannines zal ontdekken. Albert begon oorspronkelijk als wijnbouwer in de omliggende Montsant streek met Acustic Celler, pas later kocht hij enkele gronden in de Priorat. Deze Priorat wijngaarden beschouwde hij als een zijproject waarin hij ervoor koos om volledig op het ritme van de natuur te werken, dat verklaart de naam Ritme Celler. Bij Vinatera vindt je alle Priorat wijnen uit het gamma van Ritme Celler, ook de witte Priorat wijn. Witte Priorat wijnen hebben slechts een zeer klein aandeel in de totale productie in de regio, die varieert jaarlijks tussen de 2-4% van de totale wijnproductie.

Een wijnproeverij bij Ritme Celler is alleen al voor het uitzicht en het “Priorat-gevoel” een aanrader. Vraag er gerust naar indien interesse!