Riesling en andere verrassingen uit Cantabria

Op onze ontdekkingsreis naar ‘frisse’ wijnen in de Noordwestelijke regio van Spanje (grenzend aan de Atlantische Oceaan) zijn we ook in Cantabria beland bij het charmante koppel achter Bodegas Sel d’Aiz, Miriam en Asier. Asier is reeds jaren bezeten van wijnbouw als een hobby en de liefde was zo groot dat Miriam hem daarin volledig gevolgd is. Ze hebben hun wijnhuis als een hobbyproject, ze wonen en werken voltijds in Bilbao maar alle beschikbare vrije tijd brengen ze door 200 km naar het Westen, in hun wijnhuis en hun wijngaarden in de hoogvlakten van Cantabria. Cantabria staat niet echt bekend als een officiële wijnregio, er zijn immers maar 8 wijnbouwers in de hele regio…

We vonden er een verrassende mix van druiven en wijnen, in het gamma hebben Asier en Miriam Albariño, Riesling en Spicata wijnen. Daarnaast zijn ze nog actief met een klein zijproject met frisse (!) Moscatel wijnen in Malaga. Het moet gezegd, Riesling in Spanje is een rariteit maar de bodem en het klimaat in Cantabria leent er zich perfect toe. Wel kan je deze Rieslings niet vergelijken met veel van de Duitse en Oostenrijkse varianten, de Cantabrische versies bevatten – vanwege het Atlantisch Oceaanklimaat – veel meer frisheid en zuren. Een openbaring was hun Spicata wijn, niet geschikt voor het grote publiek maar zeer interessant bij Asperges. En de persoonlijke topper vinden we zelf nog steeds de Sparkling Riesling Brut Nature…