Authenticiteit en eigenzinnigheid uit de Penedès – Heretat de Montrubi

Op zoek naar een bijzondere rosé ontdekten we op Prowein het wijnhuis Heretat de Monrubi uit de DO Penedès. Kort na de beurs bezochten we het wijnhuis en de wijngaarden en ontdekten een breed gamma van unieke en zeldzame producten. Het wijnhuis is gelegen in de hogere en bosrijke regionen van de Penedès, daar waar er geen sprake meer is van de grote en uitgestrekte wijngaarden die de cavahuizen voeden.

De eigenaars en wijnbouwers zijn enkele van de weinigen die – na bijna uitroeiing door de philoxera (druifluis) – steeds zijn blijven geloven en werken met de vrij onbekende druif Sumoll. Dit wijnhuis heeft de allereerste monocépages van Sumoll, zowel in rood als in rosé op de markt gezet. Bovendien is de wijnbouwer ook steeds blijven experimenteren met diverse rijpingsmethodes, zo worden voor sommige wijnen ook ceramische amforen of eivormige cementen citernes gebruikt. Het eindresultaat is een gamma van unieke en eigenzinnige wijnen die op kleine schaal worden geproduceerd.

De 19de eeuwse villa tegenover het wijnhuis is nu een idyllische plek om bezoekers te ontvangen, mogelijk ook met lunch of een heus diner, een aanrader!